söndag 16 oktober 2011
Gulligt frö gror i Röttle!
En stor planta av Gullfrö, Xanthium strumarium, har dykt upp i ett grönsaksland i Röttle. Agneta Börjesson rapporterar. Den är ca en meter hög och har ungefär lika brett växtsätt. Den hade inget problem att klara frosten i natt, skriver Agneta. Gullfrö klarar sällan att gå i frö i vårt klimat, men det uppträder ganska regelbundet som ogräs i fågelfröblandningar och kanske i annat utsäde. Den har hittats i Jönköping åtminstone några gånger tidiagre.
tisdag 13 september 2011
Råttsvingel vid Juneporten!
För inte så länge sedan fann Magnus Thorell Råttsvingel, Vulpia myuros, vid Juneporten. Råttsvingel är ett gräs som är ovanligt och som växer i grusytor. I Jönköping är gräset tidigare mest känt från en grusplan vid minigolfbanan vid stadsparksvallen, där det funnits i flera år. Gräset växer i en Sedum-plantering vid västra gaveln av Juneportshuset. I rabbatten finns flera tuvor som nu är överblommade men som det går fint att studera. På platsen finns även hårgängel.
söndag 11 september 2011
Stadsvandringen 10 september
torsdag 1 september 2011
Vem är längst? Lennart eller Binkan?
onsdag 24 augusti 2011
Sällskapets exkursion till Störestorp
Regntunga skyar begränsade nog intresset för dagens exkursion till det som vi hoppades "leende kulturlandskapet" vid Störestorp. Åtta deltagare med Lennart Persson i spetsen gick runt i mycket högklassiga betesmarker. De mesta man kan hoppas på i denna typ av marker fanns att se. Vaxskivlingar, slåttergubbe, backglim, sumpmåra och solvända för att nämna några. 10 exemplar av fältgentiana var kanske gräddet på moset, så att säga.
Foto: Fältgentiana Störestorp 24 augusti.
måndag 22 augusti 2011
Nysrot i Ryfors
Visste ni att i Ryfors utanför Mullsjö, vid Engelska villan i gräsmarkerna ned mot ån och golfbanan växer nysrot, Veratrum album, väl spridd. Nysrot växer vild i Östeuropa och i nordligaste Norge. Även strålöga Telekia speciosa finns väl spridd i området. Bägge lär väl ha sitt ursprung i odling på platsen.
Bild: Blommande Nysrot i Mullsjö 22 augusti
torsdag 7 juli 2011
Grekvädd på Torpa!
onsdag 6 juli 2011
Gökblomster i högskolerondellen!
lördag 25 juni 2011
Sällskapet är engagerat i Jönköpings stadsbyggnad.
Under de senaste veckorna har Botaniska Sällskapet lämnat två yttranden till Jönköpings kommun.
Det ena gäller samråd 2 för ramprogram Södra Munksjön som handlar om hur kommunen tänker sig utvecklingen i staden söder om Munksjön med angränsande områden. Sällskapet menar här bland annat att; En attraktiv stad skapas om man ”tänker vattenmiljö” vid all anläggning eller planläggning i närheten av Munskjön och Rocksjön. Vi tror att det då finns möjligheter att kombinera de estetiska och rekreativa effekterna samtidigt som det utvecklar den biologiska mångfalden.
Det andra yttandet rör planprogram för Strandängen där kommunen planerar för bebyggelse. Sällskapet betonar att kommunen ska spara gamla värdefulla träd och trädalléer och skydda de biologiska värdena i Djupadalsravinen och strandområdet.
Den som vill läsa hela yttrandena kan höra av sig till nån i styrlesen.
Det ena gäller samråd 2 för ramprogram Södra Munksjön som handlar om hur kommunen tänker sig utvecklingen i staden söder om Munksjön med angränsande områden. Sällskapet menar här bland annat att; En attraktiv stad skapas om man ”tänker vattenmiljö” vid all anläggning eller planläggning i närheten av Munskjön och Rocksjön. Vi tror att det då finns möjligheter att kombinera de estetiska och rekreativa effekterna samtidigt som det utvecklar den biologiska mångfalden.
Det andra yttandet rör planprogram för Strandängen där kommunen planerar för bebyggelse. Sällskapet betonar att kommunen ska spara gamla värdefulla träd och trädalléer och skydda de biologiska värdena i Djupadalsravinen och strandområdet.
Den som vill läsa hela yttrandena kan höra av sig till nån i styrlesen.
måndag 20 juni 2011
Anders avtackad efter 25 år i styrelsen!
onsdag 8 juni 2011
Grisfötter eller kattfötter?
Varför åker du till ICA Maxi? För att upptäcka Smålands blommande ängar? Nej - för att handla naturligtvis! Kanske smaskiga grisfötter eller varför inte köpa en kofot på närliggande Överskottsbolaget? Nu kan vi meddela att det finns finare fötter! - du kan istället passa på att njuta av blommande kattfot i tallldungen vid ICA Maxi nära gc-vägen utmed Herkulesvägen. Ännu en härlig blomma mitt inne i Jönköpings tätort. Upptäckt av Marianne Rydén - 8 blomskott.
måndag 30 maj 2011
Bussresan - till Västgötskt orkideparadis - anmäl er.
Lördagen den 18 juni har vi den traditionella bussresan som i år går till Skövde. Rikkärret Nohlmarken som restaurerats långsiktigt och framgångsrikt blir huvudnummer. Ledare är Kurt-Anders Johansson som arbetat med detta i många år. Vi kommer att besöka någon mer lokal i trakten. Lunchen intas gemensamt, förhoppningsvis på något gemytligt värdshus. Bussen avgår kl. 08.30 från parkeringen (Föreningsgatan) vid Erik Dahlbergsgymnasiet. Kontaktperson är Anders Bertilsson (0392/230 15, 070/550 77 64), som även tar upp anmälningar.
Läs mer klicka här!
Dags för anmälan nu!
Läs mer klicka här!
Dags för anmälan nu!
söndag 29 maj 2011
Sandsenap blommar på Torpa.
torsdag 26 maj 2011
Bitterskråp på Strandängen i Jönköping.
Visste ni att det finns bitterskråp i Jönköping?
Idag är den fotograferad i Djupadalsravinen nedanför Strandängens område. Trots dåliga ljusförhållanden togs dessa bilder med mobilen nedanför Ceciliakapellet. Tyvärr var alla överblommade. De stora bladrosetterna täckte ca 100 kvadratmeter. Lokalen är känd sedan 1970-talet enligt Magnus Thorell.
onsdag 25 maj 2011
Trädgårdssyra i högskolerondellen
Trädgårdssyra, Rumex rugosa, blommar nu i slänten vid rondellen vid högskolan. Kommunen har ännu inte hunnit slå gräset. Trädgårdssyra är mycket ovanlig och har här sitt utrsprung i det gräsfrö som användes vid anläggningen för flera år sedan. Trädgårdssyran har ljus bladfärg och ganska breda rosettblad - det skiljer den från den närstående stora ängssyran, Rumex thyrsiflorus, som också finns på platsen. I slänten blommar också mycket vingpimpinell (se nedan) som även den kommer från gräsfröblandningen.
tisdag 24 maj 2011
Gatmållan kräver skötsel!
Ett 20-tal småplantor av vårt allra raraste ogräs, gatmållan, har ännu så länge visat sig på växtplatsen vid Studiegatan på Torpa. Gräsklippningen hade tagit lite väl stort utrymme trots buskarna på platsen. Idag informerades dock fastighetsskötaren på ByggInvest och han visade en härligt positiv inställning och grässvålen vändes upp på en del ytor och kvickroten bekämpades manuellt. Vi hoppas nu på fler gatmållor där. Fröbanken är ju som bekant långlivad för denna art.
lördag 21 maj 2011
Vätterbranterna vid Kleven
I veckan besökte Sällskapet östra vätterbranterna strax söder om Östgötagränsen. Vi var 37 stycken under ledning av Tomas Fasth. Det var trevligt. Vi såg mycket spännande bland annat det ni ser på bilderna glansnäva, sloknunneört och en sandmaskros som heter rubinmaskros. Tack - Thomas för en fin vandring med härlig utsikt.
torsdag 19 maj 2011
Sensationellt fynd! Grusbräcka i centrala Jönköping.
Igår hade Martin Sjödahl, Gösta Börjesson & Marianne Ryden från Sällskapet fått tillstånd att besöka Munksjöfabrikens område i centrala Jönköping för att studera växterna. Fabriksområdet håller på att förändras och byggnation är att kanske att vänta så småningom. Inga spår fanns kvar av vittåtel, grekvädd och vildportlak som setts tidigare. Blåmålla (exklusivt i Jönköping) fanns kvar och den stora överraskningen ca 1000 blommande grusbräcka vid den gamla kajen mot Munksjön. Grusbräcka - mitt i stan! - den finns annars endast på en handfull lokaler i Östra Vätterbranterna i våra trakter. Den klassas som regionalt hotad.
tisdag 17 maj 2011
Östra Vätterbranterna kanske grusbräcka?
Onsdagen den 18 maj blir det utflykt till Östra Vätterbranterna, ett unikt område som har goda förutsättningar att bli ett biosfärområde. Vi kommer att botanisera i området under ledning av Tomas Fasth. Kanske kan vi få se grusbräcka. För samåkning samlas vi på parkeringen vid Erik Dahlbergsgymnasiet (Föreningsgatan) kl 17.30. Kontaktperson:
Marianne Ryden (036-17 59 13, 070-658 05 45).
Marianne Ryden (036-17 59 13, 070-658 05 45).
lördag 14 maj 2011
Styrelsen möter gul vallört
I veckan höll sällskapets styrelse möte. På bordet ses en bukett med den vackra gula vallörten. Magnus, Lennart, Göte och nya styrelseledomoten Lena Dahlström ser ni också på bilden. Det togs flera viktiga beslut och planering för hösten och vintern inleddes. Har ni idéer på exkursioner, aktiviteter eller föredrag så lägg in en kommentar eller hör av er.
söndag 8 maj 2011
Även fågelarven på västra torget har det knackigt
torsdag 5 maj 2011
Den sista vilan?
Är fågelarven på Huskvarana kyrkogård borta för evigt? Kanske är det så. Här letar Sällskapets sekreterare febrilt, men tyvärr utan lycka. Och i den välkrattade singeln klarar sig inga ogräs. Tidigare år har fågelarven funnits på just denna grav. Som tur är finns den kvar på västra torget. Är det nån som har kollat hur det går för den där i år?
onsdag 27 april 2011
Kungsängslilja Jöransberg
tisdag 26 april 2011
Vårvandring på Onsdag
Glöm inte att Onsdagen den 27 april är det dags för den traditionella vårvandringen. I år provar vi Huskvarnabergen och hoppas på en tidigare vår. Samling på parkeringen vid Södergårdsskolan, Storgatan 10 i Huskvarna kl 18.00. Martin Sjödahl (036/30 77 38) leder vandringen. Glöm inte kaffekorgen.
Garanterar att de som kommer får se den lilla starr. Nån som vet vad det är? Gissa!
Välkomna
söndag 13 mars 2011
Notera vårtecken - hjälp önskas
Brukar du notera vårtecknens ankomst? Då kan du hjälpa till genom att rapportera dina observationer på www.blommar.nu. Kontakta undertecknade eller anmäl dig via www.blommar.nu om du är intresserad.
Länsstyrelsen i Jönköping samarbetar med Svenska fenologinätverket med målet att dokumentera naturens kalender i länet. Det handlar alltså om att notera datum för blomning, lövsprickning, fruktmognad och höstlöv. Förändringar av naturens kalender, såsom att vårblomningen och lövsprickningen kommer tidigare, är en av de tydligaste effekterna på klimatförändringens påverkan på naturen.
Vårt behov av att veta hur en klimatförändring påverkar naturen är stort. En del i detta arbete är att följa naturens kalender. Kunskap om naturens kalender är viktig för många grupper i samhället. Såväl skogs- och jordbruk, som miljövård, pollenallergiker och forskare har stor nytta av att vi dokumenterar naturens kalender.
Under 2010 påbörjades uppbyggnaden av länets nätverk av så kallade fenologiväktare. Över 450 observationer rapporterades. I dagsläget har vi en geografiskt skev fördelning av observatörer inom länet och vi hoppas därför särskilt täcka upp de 'vita' fläckarna på kartan.
Vi är lyckligt lottade i Sverige i det att vi har tillgång till ett stort historiskt jämförelsematerial. Under en 50-års-period med start 1873 fanns motsvarande nätverk och vi är i det närmaste klara med att mata in alla dessa historiska data i vår databas. Du kan se originalrapporterna från Jönköpings län via nedanstående länk.
Vi hoppas på ditt deltagande och tveka inte att kontakta oss om du har frågor.
Mvh,Linda Hassel & Kjell Bolmgren
Linda Hassel
kontaktperson, Länstyrelsen i Jönköping
Linda.Hassel@lansstyrelsen.se
036-395196
Kjell Bolmgren
samordnare, Svenska fenologinätverket (Sveriges lantbruksuniversitet)
kjell.bolmgren@slu.se
0730-670365
Länsstyrelsen i Jönköping samarbetar med Svenska fenologinätverket med målet att dokumentera naturens kalender i länet. Det handlar alltså om att notera datum för blomning, lövsprickning, fruktmognad och höstlöv. Förändringar av naturens kalender, såsom att vårblomningen och lövsprickningen kommer tidigare, är en av de tydligaste effekterna på klimatförändringens påverkan på naturen.
Vårt behov av att veta hur en klimatförändring påverkar naturen är stort. En del i detta arbete är att följa naturens kalender. Kunskap om naturens kalender är viktig för många grupper i samhället. Såväl skogs- och jordbruk, som miljövård, pollenallergiker och forskare har stor nytta av att vi dokumenterar naturens kalender.
Under 2010 påbörjades uppbyggnaden av länets nätverk av så kallade fenologiväktare. Över 450 observationer rapporterades. I dagsläget har vi en geografiskt skev fördelning av observatörer inom länet och vi hoppas därför särskilt täcka upp de 'vita' fläckarna på kartan.
Vi är lyckligt lottade i Sverige i det att vi har tillgång till ett stort historiskt jämförelsematerial. Under en 50-års-period med start 1873 fanns motsvarande nätverk och vi är i det närmaste klara med att mata in alla dessa historiska data i vår databas. Du kan se originalrapporterna från Jönköpings län via nedanstående länk.
Vi hoppas på ditt deltagande och tveka inte att kontakta oss om du har frågor.
Mvh,Linda Hassel & Kjell Bolmgren
Linda Hassel
kontaktperson, Länstyrelsen i Jönköping
Linda.Hassel@lansstyrelsen.se
036-395196
Kjell Bolmgren
samordnare, Svenska fenologinätverket (Sveriges lantbruksuniversitet)
kjell.bolmgren@slu.se
0730-670365
onsdag 9 mars 2011
Årsmötet är avklarat, bildvisning pågår.
Nyss har vi avslutat årsmötet. Det gick bra, Styrelsen omvaldes med undantag av Anders Bertilsson som avgick efter många år. Lena Dahlström nyvaldes som styrelseledamot. Tack Anders för fina insatser och välkommen Lena.
Efter mötet satte Magnus Thorell igång och visar bilder från resa till Baltikum förra sommaren. Bland annat fick vi se Sjönöt, Trapa natans. Magnus visade också andra fina baltiska specialiteter. Tack Magnus.
tisdag 8 mars 2011
Välkomna på årsmötet
Onsdagen den 9 Mars i Allianskyrkan, Östra Storgatan 56, Jönköping. Årsmöte kommer då att hållas i sedvanlig ordning. Efter förhandlingarna visas ett bildspel från en resa till Baltikum.
onsdag 9 februari 2011
Länk till reserapport Solikamsk
Botanisk historia i österled!
Nu pågår ett späännande föredrag. Magnus Stenmark berättar om bakgrunden till den Botaniska trädgården i Solikamsk i Uralbergen. Upptäckarglädjen och Beringexpeditionerna till Sibirien och Kamtjatka under 1700-talet var grunden till en del av de 5000 växter som fanns i denna trädgård. Ryssarna köpte vetenskapsmän och det fanns en omfattande korrespondens med Linné i Uppsala. Massor av spännande fakta berättas av Magnus. Bland annat att Steller´s sjöko upptäcktes vid ovan nämnda expeditioner i Berings sund. 41 åhörare. Hur kul som helst.
söndag 6 februari 2011
Demidov och Linné - Föredrag Onsdag
I mitten av sjuttonhundratalet pågick ett intensivt utbyte av kunskap och växter mellan Gregory Demidov i Solikamsk i Uralbergen och Carl Linnaeus i Uppsala. Magnus Stenmark besökte, inbjuden av Solikamsk borgmästare, Uralbergen och har sett stor potential i de historisk-botaniska samarbetet.
Föredraget hålls onsdagen den 9 februari kl. 19.00 i Allianskyrkan, Östra Storgatan 56, Jönköping. Visste ni att Linné var särskilt intresserad av ryska växter? Magnus Stenmark, numera Jönköpingsbo, har förutom sin forskning på vilda bin också intresserat sig för ”Linnes levande arv”. Vi får uppleva ett föredrag som handlar om Linnes växter som fortfarande finns kvar och som medfört att Magnus fått resa till Uralbergen.
Föredraget hålls onsdagen den 9 februari kl. 19.00 i Allianskyrkan, Östra Storgatan 56, Jönköping. Visste ni att Linné var särskilt intresserad av ryska växter? Magnus Stenmark, numera Jönköpingsbo, har förutom sin forskning på vilda bin också intresserat sig för ”Linnes levande arv”. Vi får uppleva ett föredrag som handlar om Linnes växter som fortfarande finns kvar och som medfört att Magnus fått resa till Uralbergen.
fredag 21 januari 2011
Yttrande Tovbrytning Hökhultamossen
I sitt yttrande över plan om torvbrytning på Hökhultamossen väster om Taberg konstaterar sällskapet att samrådshandlingen inte behandlar områdets biologiska mångfald. Samtidigt vet vi att på närliggande mossar finns höga botaniska värden. Sällskapet efterlyser en konsekvensbeskrivning med en ordentlig inventering av områdets naturvärden.
Hökhultamossen verkar tämligen oförstörd. Enbart av det skälet är torvbrytning olämplig. Sällskapet vet också att på närliggande Jordshultsmossen finns höga botaniska värden i form av t.ex. mossnycklar Dactylorhiza sphagnicola, blekbläddra Utricularia ochroleuca och myggblomster Hammarbya paludosa.
Hökhultamossen verkar tämligen oförstörd. Enbart av det skälet är torvbrytning olämplig. Sällskapet vet också att på närliggande Jordshultsmossen finns höga botaniska värden i form av t.ex. mossnycklar Dactylorhiza sphagnicola, blekbläddra Utricularia ochroleuca och myggblomster Hammarbya paludosa.
onsdag 19 januari 2011
B2 en kändistiger!
Just nu pågår medlemmarnas afton och Magnus Thorell berättar om en resa till Indien och visar bilder på både blommor och djur. Ett av djuren är den kända tigerhannen B2 i Bandhagvahrs nationalpark i centrala Indien. Ni som inte var där - ni missade nått. Tack Magnus för ett fint föredrag. B2 är 9 år gammal.
tisdag 18 januari 2011
Medlemmarnas afton i Indien eller Syrien?
Imorgon onsdag är det dags för medlemmarnas afton. Ta chansen och visa något. Programmet är beroende av vad medlemmarna har för idéer. Men det är stor chans att vi får se bilder från resor i Indien och Syrien.
Onsdagen den 19 januari kl. 19.00 i Allianskyrkan, Östra Storgatan 56, Jönköping.
Det är dags för ”Medlemmarnas afton” där vi får se bilder och växter från sommaren. Alla är välkomna att ta med bilder, pressade växter eller annat spännande. Har ni något att visa är det bra att i förväg informera den ansvarige Magnus Thorell (036/372235).
Välkomna
Onsdagen den 19 januari kl. 19.00 i Allianskyrkan, Östra Storgatan 56, Jönköping.
Det är dags för ”Medlemmarnas afton” där vi får se bilder och växter från sommaren. Alla är välkomna att ta med bilder, pressade växter eller annat spännande. Har ni något att visa är det bra att i förväg informera den ansvarige Magnus Thorell (036/372235).
Välkomna
söndag 9 januari 2011
Caroline gör en reseblogg
Carolin har nu gjort en reseblogg. Följ den ni som är intresserade. http://resoriflorasrike.blogspot.com/ Hon fick idén av oss, glöm inte att Botaniska Sällskapet var först med en blogg bland alla botaniska sällskap. Härda ut snart är vårens första gullviva här.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)