måndag 27 december 2010
Torvbrytning Hökhultamossen
Det planeras för torvbrytning på Hökhultamossen en halvmil väster om Taberg för 30 år framåt. Länsstyrelsen menar att det innebär "betydande miljöpåverkan". Därmed ska samråd ske med de organisationer som kan bli berörda av verksamheten. En av dessa organisationer är Botaniska Sällskapet. Sålunda, är det någon som har någon (botanisk) synpunkt så lämna den här eller kontakta nån i styrelsen senast 19:onde januari.
lördag 18 december 2010
Caroline ordnar resa till Kreta.
Vår medlem Caroline Edelstam ordnar en blomsterresa till Kreta! Resan innehåller natur och kultur, vandring och botaniserande bland flugblomster, satyrnycklar och vildtulpaner. Reseledare och guide är Caroline Edelstam, med lång erfarenhet från resor till Kreta och Medelhavsområdet. 9-16 april. Kontakta Caroline för mer info http://www.iflorasrike.com
fredag 10 december 2010
Upplands Flora föredraget pågår!
Upplands flora, 20 deltagare lyssnar på Mora Aronsson. Det handlar om ett projekt som pågått i 20 år nästan på dagen och som nu är klar. Erik Almquist har gjort förarbeten i form av en flora 1929. Detta är en uppföljning av detta. Mora jar satt igång. Han började med att läsa en vacker dikt. uppland heter Uppland för att det ligger "uppe ovanför Mälaren".
onsdag 8 december 2010
Upplands flora snart i Jönköping!
Nu är det dags för en ny landskapsflora - klar för någon vecka sedan. Den presenteras och finns förhoppningsvis även att köpa när ingen mindre än Mora Aronsson presenterar den i Jönköping på fredag. Mora är landets ledande expert på hotade växter och han jobbar på ArtDatabanken. Vi är mycket stolta över att ha lockat hit honom. Mer info om Upplands flora finns på http://www.sbf.c.se/upplandsfloran/. Ni kan också följa vad som händer på facebook; http://www.facebook.com/group.php?gid=109935265702903#!/group.php?gid=109935265702903&v=info
Välkomna till Allianskyrkan på fredag klockan 19.00.
lördag 4 december 2010
Åke - vår webbmästare - is back!
Vår hemsida uppdateras nu åter kontinuerligt. Åke Jönsson har varit sjuk men är nu på gång igen. Länk till hemsidan: http://www.sbf.c.se/bsj/index.htm
söndag 28 november 2010
2011 års naturguidningsbild!
söndag 21 november 2010
Jens Heimdahl in action!
Mer info från Jens föreläsning häromdagen.
Dagens arkeologiska undersökningar utförs inte bara av arkeologer, utan också av t.ex. biologer och geologer. Fornlämningar är komplexa företeelser som inte bara bär av spår av mänskliga konstruktioner och föremål. Bland de fragmentariska spåren av mänsklig aktivitet finns också fragment av de växter som blivit en oskiljaktig del i människans liv och kultur; det må vara genom mat, kläder, odling eller som njutningsmedel. Människan har också genom sin miljöpåverkan skapat förutsättningar för en särskild flora som följt henne i spåren sedan den tid hon blev bofast. Dagens stadsfloror bär både likheter med, och skiljer sig från de floror som växte på människornas första bosättningar för tusentals år sedan.
Under det senaste decenniets har arkeobotanikens roll inom stadsarkeologin utvecklats. Inom städerna finns ofta goda förutsättningar för bevarande av växt- och djurlämningar, och studier av detta material kan lära oss mycket nytt om stadsmiljöernas utveckling, odling, matkultur, handel och boskapsskötsel som det historiska källmaterialet förtiger. Genom dessa studier har en helt ny bild av trädgårdshistoren framkommit på senare år, och likaledes håller bilden av hur man genom historien nyttjat skogens resurser i form av vilda bär på att förändrats. Vid sidan om den rent kulturhistoriska informationen finns också en möjlighet till att närmare studera tidigare osedda delar av den biologiska historien, och här sker ständigt omprövningar av gamla sanningar när det gäller introduktionen av många kulturväxter till Skandinavien: Allt ifrån mytomspunna äldre medicinalväxter som bolmört, till så vardagliga moderniteter som tomat.
I den här utvecklingen har resultat från arkeologiska undersökningar i Jönköping spelat en viktig roll. Mellan 2007 och 2010 har en rad stadskvarter undersökts i staden, vilket gett oss tillgång till ett rikt källmaterial. Främst rör det lämningar från den nya staden på Öster, med hantverkarkvarter från 1600- och 1700-talet, där spåren har gett oss helt nya inblickar i borgarnas odlingar, matvanor och kontaktnät. Men även lämningar från det medeltida Jönköping har undersökts, och här utmanas äldre uppfattningar om vad man odlat och ätit.
onsdag 17 november 2010
Ett utsketet lingon 1600 - fröer från förr
Just nu sitter jag och 53 andra och lyssnar spänt på arkeobotanikern och paleoekologen Jens Heimdahl. Han föreläser på länsmuseet. Han har erfarenheter från utgrävningar bland annat från fyra olika ställen i Jönköpings stad. Än så länge har vi bland annat fått se hur ett lingon som passerat en tarmkanal på 1600-talet ser ut. Det här verkar bli spännade.....
tisdag 2 november 2010
Gömda frön från glömda gårdar
Nästa programpunkt i samarbete med Jönköpings läns museum.
Onsdag 17 november kl 19
Arkeobotaniker Jens Heimdahl vid Riksantikvarieämbetet,
Stockholm föreläser om vad fossilt
växtmaterial berättar om livet i den forna staden.
Entré: 40 kr, under 18 år gratis
Plats: Jönköpings läns museum
Samarr: Botaniska Sällskapet Jönköping, Folkuniversitetet
Vi ses!
Onsdag 17 november kl 19
Arkeobotaniker Jens Heimdahl vid Riksantikvarieämbetet,
Stockholm föreläser om vad fossilt
växtmaterial berättar om livet i den forna staden.
Entré: 40 kr, under 18 år gratis
Plats: Jönköpings läns museum
Samarr: Botaniska Sällskapet Jönköping, Folkuniversitetet
Vi ses!
Nämen lille vän...
...så säger idag banktjänstemannen till ordföranden i Botaniska Sällskapet. En smula nedvärderande att tilltala en kund på det viset kan tyckas! Hur som helst har Botaniska Sällskapet idag ordnat upp det ekonomiska förehavandena med banken när det gäller vår florafond, adresser, organisationsnummer och dispositionsrätter. Spännande? Nej! - men tyvärr nått som ingår i styrelsearbete i vårt "lilla sällskap".
tisdag 26 oktober 2010
Ta tåget till Jönköping!
Då kan du, likt herr Erik Ljungstrand gjorde förra helgen, spatsera bort till parkeringarna vid husen på tändsticksområdet (parkeringsplats nr. 155-159) och titta på förvildad vippspirea, Holodiscus discolor. Vippspirea är ovanlig i odling och mycket ovanlig som förvildad. På platsen har den funnits några år i ett antal (sju var det visst nu) mindre frösådda plantor. Någon äldre buske som lär vara föräldern till plantorna finns också på platsen.
Hamnsenap ny i Gränna?
Hamnsenap Sisymbrium altissimum är funnen i Gränna på torget av Tomas Fasth. I Jönköpings tätort är den sedan länge etablerad och fynd finns från Tenhult och Taberg men hur är det egentligen i Gränna? Uppfattningen är att den är under spridning. Dokumenterade fynd från Gränna i Smålands flora eller artportalen saknas. Är det någon som vet bättre?
Bilden visar hamnsenap vid kålgården september 2006.
Bilden visar hamnsenap vid kålgården september 2006.
onsdag 20 oktober 2010
Kalm down!
Idag har Gösta Börjeson berättat för Botaniska Sällskapet om Linnés lärjunge Pehr Kalm som reste till Nordamerika. Ni som missade detta - lugna er - calm down! Det finns inget att göra föredraget har varit. Vad var roligast? Kanske det mustiga 1700-talsspråket. Vilka målande beskrivningar Kalm använde! Tack Gösta för ett fint föredrag!
Ivan har sett Ivan!
Även Ivan (min 5-årige son) har sett Iva-plantan (se tidigare inlägg). Visst blev det en bra rubrik! Nåja, Lennart, sällskapets kassaförvaltare, har också sett den ikväll - i strålkastarljuset från sin bil! Växterna på platsen börjar se medtagna ut av frosten.
lördag 16 oktober 2010
Iva på Kålgården!
Skynda snart kommer frosten! Idag hittades Iva, Iva xanthifolia, på Kålgården i en vägkant mellan Kålgårdshallen och Återvinningen, vid parkeringen till Kålgårdshallen. Bekräfta gärna min bestämning genom en kommentar. Iva är en nordamerikansk korgbommig växt som sprids via fågelfrö och spannmål. Iva ärenligt Smålands Flora tidigare endast funnen två gånger i Småland och inte i Jönköpings läns delen. Är det någon som känner till andra fynd? På platsen växer också gott om andra växter som kan ha sitt ursprung i fågelfrö, t.ex. malörtsambrosia (syns på bilden), hönshirs och spikklubba (bild nedan).
Skötselplan Tabergs Naturreservat
Botaniska Sällskapet har häromdagen yttrat sig över länsstyrelsens nya förslag till skötselplan över Tabergs naturreservat. Sällskapet påpekar att skötseln av slåtter- och betesmark på västra toppen behöver ses över. Naturvärdena har i detta område försämrats kraftigt under senaste decennierna. Vill ni veta mer? Skriv en kommentar eller en fråga!
söndag 3 oktober 2010
Snöhögen blommar!
söndag 19 september 2010
Även kåltisteln ökar!
Kåltistel finns sedan cirka 100 år i Stadsparken i Jönköping. Det är det enda stället i Småland där den är bofast. Sedan några år finns den även längre söderut - vid cykelbanan vid infarten till Mariebovallen längs Klockarpsvägen. Finns den på fler ställen? Lägg in en kommentar i så fall.
Boerstånds sprider sig!
Lördagen den 18 september träffades 12 entusiastiska medlemmar för att få se boerstånds. För att inte gå direkt till dagens höjdpunkt besöktes först det igenväxande området i närheten av Jordbron, känt som KABE Sommarland men nedlagt sedan ett par decennier. Området präglas av inplanterade och kvarstående träd och buskar.
På Haga industriområde fick vi så se det utlovade boerståndset i riklig mängd. Här avslutades expeditionen och deltagarna skingrades. Anders Bertilsson ville återbesöka en lokal för habomaskrosen på Fridhems industriområde, Dvärggatan (Barnhemsgatan) och Magnus Thorell och Lennart Persson följde med. Maskrosen såg vi inte, men väl ett exemplar av boerstånds även här, koord. 6405300 1402170.
På Haga industriområde fick vi så se det utlovade boerståndset i riklig mängd. Här avslutades expeditionen och deltagarna skingrades. Anders Bertilsson ville återbesöka en lokal för habomaskrosen på Fridhems industriområde, Dvärggatan (Barnhemsgatan) och Magnus Thorell och Lennart Persson följde med. Maskrosen såg vi inte, men väl ett exemplar av boerstånds även här, koord. 6405300 1402170.
onsdag 15 september 2010
Dags för Boerstånds....
...under Lennarts ledning - nu på lördag. Vi ser fram emot en kort rapport på bloggen!
Lördagen den 18 september ska Lennart Persson visa boerstånds en av de senaste tillskotten till Jönköpings flora. Boerstånds, som ursprungligen kommer från Sydafrika och kan betecknas som invasiv, har spridit sig över Europa. Om några decennier lär den vara en vanlig växt i Sverige. Exkursionen kommer att tillägnas riktigt fula skräpmarker i Jönköping – där det kan dölja sig exklusiva upplevelser. Samling vid McDonald’s vid Jordbron kl. 10.00.
Lördagen den 18 september ska Lennart Persson visa boerstånds en av de senaste tillskotten till Jönköpings flora. Boerstånds, som ursprungligen kommer från Sydafrika och kan betecknas som invasiv, har spridit sig över Europa. Om några decennier lär den vara en vanlig växt i Sverige. Exkursionen kommer att tillägnas riktigt fula skräpmarker i Jönköping – där det kan dölja sig exklusiva upplevelser. Samling vid McDonald’s vid Jordbron kl. 10.00.
tisdag 31 augusti 2010
Hjärtat slår ännu! Fynd längs Klostergatan
Plötsligt stannar hjärtat en stund! Varför? Jo - på trottoaren framför mig i centrala Jönköping står en hjärtstilla Leonurus cardiaca. Detta är på Klostergatan nära korset vid Jungfrugatan. Längre ned på samma gata vid en rönn utanför Willys på Torpaplan står en planta av ekorrkorn liksom ytterligare en nästan nere vid stationen nära frälsningsarmén.
Hjärtstilla i Jönköping är väl ovanligt? Finns det fler ovanligheter längs klostergatan? Kommentarer?
söndag 22 augusti 2010
Sluta vara mesiga - kom och se Nemesia!
Häromdagen hittades en Nemesia i den gamla grusgropen mittemot gokartbanan mellan Klämmestorp och Axamo strax V om Jönköping. Mycket talar för att det är Doftnemesia, Nemesia caerulea. Den står i en liten jordhög vid vändplanen i botten av grustaget och kan sannolikt finnas kvar hela hösten. Koordinater är ungefär RT90:6407872, 1398179. En gren har tagits som belägg. "Vildväxande" är detta ett mycket ovanligt fynd. Så -vad väntar ni på?
måndag 9 augusti 2010
Situationen för Gatmållan
Gatmållan blommar i år igen i korset Torpagatan/Studiegatan. Inte så många och inte så storväxta som senaste åren. Torr sommar har nog inverkat.
Välkomna att se en av Jönköpings mest sällsynta och exklusiva växter.
Välkomna att se en av Jönköpings mest sällsynta och exklusiva växter.
söndag 11 juli 2010
Höstspiran blommar vi Rocksjön
Vid spången längs Rocksjön i det öppna slåtterkärret i SydVäst blommar nu Höstspiran rikligt. 300 exemplar kan räknas in bara från spången. Det verkar som att det är en ökning jämfört med tidigare år - eller är det någon som vet bättre?
torsdag 8 juli 2010
Är Hundrova bofast i Jönköping?
Visst är väl Hundrova, Bryonia alba, bofast i Jönköping. Jag ser den här och där på Torpa och har gjort så i snart tio år. Ett ställe med några exemplar är i Berberisbuskarna i korsningen mellan Åsenvägen och Humlevägen. Anledningen till frågan är att i nyutkomna Flora Nordica 6 anges Hundrova som efemär (=tillfällig) för Smålands inland(dit Jönköping hör). Var har ni sett Hundrova i Jönköping? Skriv en kommentar!
torsdag 1 juli 2010
Amurtry-rapport
Två sticklingar av amurtry har nu vistats i snart tre veckor hos systrarna Pilkvist. Den ena sticklingen ser misstänkt död ut. Den andra har blommat och ser nu något ömklig ut, men inte död! Kommer den att överleva? Var ska den i så fall planteras ut? Fler rapporter följer!
Fler bilder från Karlskogaresan!
Botaniska sällskapets resa till Karlskoga den 12 juni var intressant. Bilder har redan publicerats. Här kommer några fler.
Vår guide Owe Nilsson (som syns på första bilden) ledde oss genom strutbräkendjungeln i Bullerdalen i Karlskoga. Han förevisade också en unik hybridtrav vid östra kyrkogården (den lilla vita blomman).
Älvhytteängen utanför Nora var vacker, svinroten kan sägas vara karaktärsväxten där.
Våga vägra gräsmatta!
tisdag 29 juni 2010
Ty Linnea är det vackraste på jorden....
Det är dags för en skogsvandring på Ingaryd, utanför Tenhult. Linnea blommar nu marktäckande i naturreservatet. Ragnar Lernedal håller i vandringen, samling på Ingaryd kl 10 onsdag 30 juni.
lördag 26 juni 2010
Lennart har haft vandring på Bondberget
På vilda blommornas dag i söndags fick en liten skara på 13 följa med Lennart Persson på en blomstervandring på Bondberget. Vandringen bjöd på intresserade deltagare och en hel del grönvit nattviol.
onsdag 23 juni 2010
Amurtry hos Pilkvists
En gren av Amurtry togs i Karlskoga häromveckan (se tidigare inlägg) med hem av systrarna Pilkvist. Nu står den i god jord och har slagit ut och blommar fint. Vi får se hur det går och om det bli några rötter. Är det någon som har ett förslag på var den i så fall bör planteras i Jönköping? Vi hoppas att systrarna Pilkvist kan rapportera hur det gpår framöver.
måndag 21 juni 2010
Dagens tips - Gyckelblomma
Gyckelblomma, Mimulus guttatus, blommar nu rikligt längs kortebovägen vid och norr om avtaget mot Granbäck i den västra vägkanten. Detta är strax söder om Trånghalla, mellan Jönköping & Bankeryd. http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/mimul/mimugut.html
söndag 20 juni 2010
Luddvickern blommar längs Munksjödleden
Passa på och se luddvickern blomma, större och ljusvioletta blommor skiljer den från kråkvickern. Den står vid lindarna längs cykelbanan mellan Munksjöfabrikens område och Munksjöleden söder om Torparondellen. Ett av två ställen där den finns i Jönköping.
lördag 19 juni 2010
Sandstäppen i Jönköping breder ut sig?
Ännu en sandnejlika har hittats i centrala Jönköping. Se tidigare inlägg för en bild. I kanten av cykelbanan cirka 50 meter norr om Munksjöbron på sjöns västra sida. Den blommar som bäst nu!
fredag 18 juni 2010
Ängshavre vid Perkullen
I går onsdag samlades 21 av sällskapets botanister i skogen vid Ryssbysjön. Det var Dahlkvists äng vid torpet Perkullen och Thomas ideella arbete med skötsel, återskapande och återetablering som lockade. Vi fick njuta av detta och vi fick komplettera den tidigare upprättade artlistan med något tiotal nyfunna arter. Den roligaste var väl ängshavre, ett trevligt gräs som vill ha välskötta ängsmarker och som gynnas av rika förhållanden.
tisdag 15 juni 2010
Spira borde heta Höstspira!
Det har nyligen framgått att nya kulturhuset vid Munksjön ska heta kulturhuset Spira. Ett bättre namn vore väl kulturhuset Höstspira. Detta med tanke på att höstspira (underart av kärrspira) som fortfarande finns i Rocksjökärren och som 1:a gången beskrevs därifrån av en av Jönköpings största botanister Erik Leonard Ekman. Ekman, som även kallas Karibiens Linné, har två statyer bara på Hispaniola och är ytterst välkänd i Karibien. Det finns en ny bok om honom, han samlade och beskrev tusentals växter. I Jönköping finns det inte ens en gata uppkallad efter honom. Namnet Höstspira vore väl en bra idé. Där kan verksamhet spira samtidigt som namnet inspireras av Eknmans enorma natur- och kulturgärning.
måndag 14 juni 2010
Sandstäpp i Jönköping?
Vad ska man tro? I kanten mellan parkeringen (gamla vägen) och gräsytan vid Munksjön nedanför länsstyrelsen i centrala Jönköping växer faktiskt Sandnejlika, Dianthus arenarius. Där står den, exklusiv och inspirerande, i gruset i gräskanten och blommar som den naturligaste sak i världen. Så är det inte. Plantan är visserligen fröspridd och egenhändigt etablerad men ursprunget är de forna refuger med havsstrandväxter som tidigare stod i mitten av Munksjöleden.
söndag 13 juni 2010
Värmlandsresan
Värmlandsresan blev bra trots blåst. Vi besökte dock tre landskap,även Närke och Västmanland. Först en rik blandskogsravin i Karlsskoga. Sedan några rariteter, hyridtrav, sarmatisk daggkåpa & amurtry. Sedan den fantastiska Älvhytteängen. Åtta hektar svinrotsdominerad löväng med klasefibbla, majviva, blåtry och orkidéer. Suveränt. Vi var bara 18 deltagare.
lördag 12 juni 2010
Botaniska Sällskapet startar en blogg
Välkommen att följa Botaniska Sällskapet i Jönköping på denna blogg!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)